Abilitățile digitale ale tinerilor – o nouă prioritate pentru Fundația Danis

Fundația Danis planifică noi proiecte de dezvoltare a competențelor digitale pentru tineri, împreună cu parteneri din Irlanda, Norvegia și Polonia.

Cu sprijinul programului Erasmus+, prin Agenția Națională din Irlanda pentru acest program, LéargasFundatia Danis împreună cu Norsensus MediaforumFundacja Robinson CrusoeYouth Work IrelandKDYS KillarneyTechSpace – Creative Learning for Young People s-au întâlnit la Killarney (Irlanda) pentru a dezvolta noi idei de îmbunătățire sau dezvoltare a abilităților digitale ale tinerilor.

Potrivit  Digital Economy and Society Index 2017, România se află pe ultima poziție în UE28, inclusiv în cazul tinerilor, în ceea ce privește nivelul de dezvoltare a abilităților digitale, precum și modul în care oamenii folosesc tehnologia în activitățile lor zilnice, modul în care folosesc Internetul, e-banking-ul, comerțul electronic etc.

În cadrul întâlnirii de două zile, experții din cadrul organizațiilor menționate au prezentat contextele și provocările naționale privind abilitățile digitale în rândul tinerilor și problemele privind programele educaționale formale și non-formale în domeniu. Ei au discutat nevoile și obiectivele comune privind organizațiile și planurile lor viitoare în domeniul educației digitale și tehnologice; mai mult, au dezvoltat ideea unui proiect care să se potrivească atât nevoilor de competențe digitale ale tinerilor, cât și necesităților organizațiilor lor, pentru dezvoltarea de noi instrumente pe care să le poată utiliza în lucrul cu tinerii. Astfel, organizațiile au identificat nevoia ca tinerii să-și dezvolte sau să-și îmbunătățească abilitățile digitale pentru a fi mai bine pregătiți pentru piața forței de muncă, precum și necesitatea ca lucrătorii de tineret să-și dezvolte abilitățile, competențele și cunoștințele pentru a putea folosi mai mult tehnologia în munca lor cu tinerii, pentru a-i sprijini pe aceștia în dezvoltarea abilităților digitale.

Întâlnirea s-a încheiat cu angajamentul  partenerilor de a formula o propunere de proiect pentru a primi susținere în implementare prin programul Erasmus +, dar și de a căuta alte surse financiare, pentru implementarea altor idei în domeniul dezvoltării competențelor digitale ale tinerilor.