Start pentru proiectul în care aducem împreună IMM-urile și ONG-urile, pentru a investi în educație și tineri

O primă reuniune a partenerilor proiectului #CoOP a avut loc în Oslo, Norvegia, în 15-22 octombrie 2017. Organizațiile partenere Youth Work Ireland (Irlanda), Asset Tec (Grecia), Fundacja Robinson Crusoe (Polonia), Fundatia Danis (România) și Norsensus Mediaforum (Norvegia) s-au întâlnit pentru a planifica activitățile proiectului pentru următorii doi ani, dar și pentru a împărtăși din experiența fiecărei organizații cu privire la CSR și atragerea de resurse pentru ONG-uri. Proiectul este finanțat de agenția Aktiv Ungdom (Norvegia), în cadrul programului Erasmus+.

În cadrul întâlnirii din Oslo, partenerii au planificat activitățile proiectului, au stabilit în detaliu calendarul de implementare al acestora și au dezbătut modalitățile prin care ar putea fi îmbunătățită cooperarea dintre reprezentanții sectorului de afaceri și organizațiile de tineret.

În sesiunea de formare, de cinci zile, participanții au organizat mici ateliere de lucru pe diverse domenii de expertiză, relevante pentru obiectivele programului. Printre tematicile abordate în cadrul atelierelor, s-au numărat Responsabilitatea Socială Corporatistă (CSR), metodele de atragere de resurse, metodele de cercetare, visual storytelling-ul, implicarea organizațiilor de tineret în atragerea de resurse de finanțare etc. Totodată, partenerii în proiect au prezentat contextele naționale ale țărilor din care fac parte în ceea ce privește implicarea și sprijinul pe care îl acordă IMM-urile organizațiilor de tineret, accentuând și caracteristicile practicilor de CSR din fiecare țară. Întreaga sesiune de formare s-a adresat persoanelor implicate în implementarea proiectului, din partea fiecărui partener.

Cu același prilej, participanții la sesiunea de instruire au efectuat vizite de studiu în instituțiile din Norvegia pentru a învăța de la acestea despre activitatea IMM-urilor norvegiene și despre specificul activităților de CSR. Astfel, grupul s-a întâlnit mai întâi cu Robert W. Vaagan, profesor în cadrul Universității OsloMet (Høgskolen i Oslo og Akershus), care a ținut o prelegere despre modul în care responsabilitatea socială corporatistă (CSR) este definită și pusă în aplicare în Norvegia. În timpul celei de-a doua întâlniri, Arnfinn Lundberg Bakke, din partea organizației Innovasjon Norge, le-a vorbit participanților despre #CSR-ul din #Norvegia și despre abordarea pe care o practică companiile din Norvegia față de CSR, în comparație cu companiile din alte state europene.

Proiectul CoOp urmărește să consolideze cooperarea dintre IMM-uri și organizațiile de tineret, promovând și încurajând în acest fel investițiile private în tineri și educație. Scopul principal al proiectului este de a ajuta organizațiile de tineret să-și diversifice sursele de finanțare și să atragă investiții din sectorul de afaceri, prin formarea acestora în domeniul CSR-ul și al atragerii de resurse din partea IMM-urilor.

Citește mai multe despre proiectul CoOp