Proiectul yourKITE – pentru aproape 600 de tineri din Europa

Proiectul yourKITE a ajuns la aproape 600 de tineri din Europa, în principal din Norvegia, Polonia și România, prin intermediul instrumentelor educaționale și al resurselor dezvoltate, în domeniul mass-media și al comunicării, al antreprenoriatului, voluntariatului și consilierii în carieră. Din acest total, peste 125 sunt tineri români.

Prin proiectul yourKITE, implementat în perioada 2015-2017, organizațiile din Norvegia, Polonia și România au dezvoltat mai multe instrumente educaționale care pot fi folosite de tineri traineri, lucrători de tineret sau organizații de tineret în traininguri pe teme precum antreprenoriatul, mass-media și comunicarea, voluntariatul și consilierea în carieră pentru tineri. Aceste resurse includ un set de instrumente educaționale pe tematicile amintite, o platformă online de învățare cu materiale educaționale valoroase și cursuri online pentru tineri sau lucrători de tineret în domeniile menționate.

Experții proiectului, prin intermediul unui workshop internațional, au pregătit 18 tineri traineri și voluntari pentru a utiliza setul de instrumente yourKITE și pentru a organiza traininguri pentru tineri. Tinerii traineri s-au întors în comunitățile lor din Norvegia, Polonia și România și au workshop-uri pentru alți 466 de tineri, cu vârste între 14-17 ani,  care si-au dezvoltat abilitățile și cunoștințele antreprenoriale, de media (inclusiv media digitală) și cele de comunicare , precum și cele de voluntariatul și oportunități de carieră.

Experții yourKITE au oferit, de asemenea, cursuri de formare online pentru 113 tineri interesați să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele pe temele menționate, dar și să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în organizarea de workshop-uri pentru tineri.

Proiectul yourKITE (The initiative to enhance Young people Knowledge and skills on IT and Entrepreneurship and increase their Employability) a urmărit dezvoltarea abilităților de comunicare, abilitățile de media digitală și a cunoștințelor și competențelor antreprenoriale ale tinerilor, promovând voluntariatul și orientarea profesională în rândul tinerilor, pentru a crește șansele lor de angajare.

Toate resursele educaționale dezvoltate în cadrul proiectului yourKITE sunt acum disponibile pe platforma proiectului (www.yourkite.org), astfel încât acestea să poată fi accesate de orice organizație sau persoană interesată de dezvoltarea programelor sau proiectelor de tineret.

Prin intermediul trainingului online yourKITE  și a platformei de învățare, tinerii sau trainerii tineri își pot dezvolta sau spori cunoștințele și abilitățile în ceea ce privește metodologia de training pentru tinerii și cursanții adulți; mai mult, pot învăța în mod specific despre modul de desfășurare a sesiunilor de training privind comunicarea vizuală, antreprenoriatul, voluntariatul și orientarea profesională pentru tineri. De asemenea, aceștia pot accesa toolkit-ul yourKITE  – un manual pentru traineri care conține teorie relevantă, scenarii de workshop și alte resurse esențiale pe tematicile menționate. Organizațiile de tineret sau alte ONG-uri pot folosi aceste resurse educaționale pentru a-și pregăti personalul sau voluntarii care lucrează cu tinerii. Mai mult decât atât, organizațiile de tineret și ONG-urile pot utiliza, de asemenea, raportul yourKITE Insight Report al proiectului, care le poate ajuta cu sfaturi valoroase și lecții învățate despre cum să organizeze astfel de proiecte sau activități similare pentru tineri.

Partenerii proiectului yourKITE sunt: Norsensus Mediaforum (Oslo, Norvegia), Fundacja Aktywnych Inicjatyw Rozwoju (Varșovia, Polonia), Fundacja Rozwoju Spoleczenstwa Informacyjnego (Varșovia, Polonia), Fundatia Danis pentru Dezvoltare Manageriala (Cluj-Napoca, Romania).

Proiectul este cofinanțat de Comisia Europeană, în cadrul programului Erasmus+, cu ajutorul Aktiv Ungdom (Agenția Națională Norvegiană pentru Erasmus +).