Prima experiență de muncă pentru 30 de elevi din colegii tehnice

https://fundatiadanis.ro/prima-experienta-de-munca-pentru-30-de-elevi-din-colegii-tehnice/

30 de elevi de la Colegiul Tehnic Energetic şi de la Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” din Cluj-Napoca şi-au petrecut vacanţa de vară muncind. Prin proiectul „EduPractic”, susţinut de companiile Electrogrup şi EnergoBit, elevii au lucrat la firme locale de profil, au învăţat meserie de la angajaţii cu experienţă şi au câştigat primii lor bani.

În 2014, prin proiectul „EduPractic” au fost sprijiniţi 44 de elevi din colegii tehnice din Cluj-Napoca. În semestrul al doilea al anului şcolar, tinerii au participat la un curs de orientare în carieră şi de educaţie financiară şi antreprenorială. La acest curs, elevii şi-au identificat interesele profesionale, au învăţat cum să îşi facă un CV, cum să se prezinte la un interviu de angajare, care sunt atitudinile potrivite la un loc de muncă, dar şi cum să îşi deschidă o mică afacere şi să îşi gestioneze resursele financiare. De asemenea, elevii s-au întâlnit şi au învăţat mici secrete de afaceri de la antreprenori de succes din Cluj, precum Teofil Mureşan, CEO şi Fondator Electrogrup, şi Ştefan Gadola, Vice-president şi Fondator EnergoBit. Apoi, cei mai motivaţi şi mai serioşi elevi, 30 de tineri, au fost selectaţi pentru a munci în timpul vacanţei de vară la firme locale de profil.

Astfel, în iulie şi august, fiecare din cei 30 de elevi a lucrat timp de o lună în cadrul unor firme clujene: Electrogrup, EnergoBit, Bosch România, Panemar şi Brutăria „Bunica Maria”. Elevii au avut primul lor contract de muncă sau contract plătit de practică şi au câştigat primii bani munciţi, câte 500 de lei.

„La practică am învăţat multe lucruri: faptul de a mă obişnui cu un program de dimineaţa, faptul de a fi punctual şi ascultător, am învăţat o grămadă de chestii care dacă mergeam în practică la şcoală nu le dobândeam niciodată, practic am făcut câte un pic din toate treburile ce erau pe acolo. Cel mai plăcut moment a fost când instructorul a avut încredere în capacităţile mele şi m-a lăsat să lucrez la un tablou, fără a mă verifica de fiecare dată, şi atunci când am văzut că dulapul electric este gata în final.” (A. B., elev în clasa a XI-a, Colegiul Tehnic Energetic)

„Am învăţat cum să modelăm aluatul şi cum să îl coacem la temperatura potrivită şi am învăţat să lucrăm în echipă. Cel mai plăcut moment a fost când, într-una din zile, ne-am dat seama că noi, elevii, am lucrat o zi întreagă fără ajutor.” (M. S., elevă în clasa a XI-a, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”)

Proiectul a fost organizat de Fundaţia Danis cu sprijinul Electrogrup şi EnergoBit. De asemenea, au contribuit la organizarea stagiilor de practică și finanțarea proiectului: Cercul de Donatori Cluj, organizat de Fundaţia Comunitară Cluj, Bosch România, Panemar, Brutăria „Bunica Maria” şi IPB. Partenerii educaţionali ai proiectului au fost Colegiul Tehnic Energetic şi Colegiul Tehnic „Raluca Ripan”.

Costurile întregului program au fost de 52.650 de lei, dintre care 47.650 de lei au fost oferiți de către Electrogrup, EnergoBit şi Cercul de Donatori Cluj, iar restul costurilor au fost acoperite de către Bosch România şi Panemar. Cele mai importante cheltuieli din proiect au fost bursele elevilor şi cursul de orientare şi de educaţie financiară şi antreprenorială oferit acestora. De asemenea, tot prin proiect au fost asigurate transportul sau internatul elevilor veniţi din afara Clujului, pe perioada practicii de o lună din timpul verii.

Proiectul „EduPractic” a fost iniţiat în 2012 de Fundaţia Danis şi Electrogrup. În 2014, a avut loc cea de a treia ediție a programului, după ce în 2012 şi în 2013 au fost sprijiniți 57 de elevi prin același proiect.

Posted By

admin_fundatiadanis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *